بیانیه اجلاس گروه های تخصصی شهرسازی نظام مهندسی استانها
بسمه تعالی
سیزدهمین گردهمایی گروههای تخصصی شهرسازی سازمانهای نظام مهندسی ساختمان استانهای کشور در روزهای پنجشنبه و جمعه مورخ دوم و سوم بهمن ماه سال 1393 در شهر زیبا و ساحلی بوشهر و در کرانهی خلیج همیشه فارس به میزبانی سازمان نظام مهندسی ساختمان استان بوشهر با حضور جمعی از مدیران اجرایی استان، اساتید دانشگاه و نمایندگان گروههای تخصصی شهرسازی استانهای سراسر کشور با تمرکز ویژه بر موضوع «نظارت شهرسازی» برگزار گردید.
در مراسم افتتاحیهی این همایش به ترتیب رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان، دبیر اجرایی همایش، معاون امور عمرانی استانداری، عضو شهرساز شورای مرکزی و شهردار بوشهر به طرح دیدگاههای خود پرداختند و آرزو نمودند حاصل مذاکرات همایش، منشأ تأثیرات ارزندهای برای مسائل و موضوعات «شهرسازی» در سطح کشور باشد.
سپس، مباحث تخصصی با ایراد هشت سخنرانی توسط اساتید دانشگاههای مختلف تا پایان روز اول ادامه یافت. در دومین روز، نشستهای تخصصی با حضور نمایندگان استانها در چند نوبت برگزار و نهایتاً با تشکیل سه کمیتهی مختلف، پیشنهادات مربوط به چگونگی تنظیم گردش کار «نظارت شهرسازی» جمع آوری شد.
در پایان دومین روز همایش، موارد زیر به عنوان قطعنامه پایانی به تأیید شرکت کنندگان در گردهمایی رسید.
1- در یک ارزیابی کلی، وضعیت موجود شهرهای کشور از نظر متخصصان، اساتید و کارشناسان ذیربط، مطلوب نبوده و شهرهای کشور به لحاظ سیما و منظر شهری، کارایی و عملکرد و نهایتاً مسائل زیست محیطی با معضلات جدی مواجه میباشند.
2- در مجموعه عواملی که موجب بروز چنین وضعیت نامطلوبی برای شهرهای کشور گردیده، عدم اعمال «نظارت شهرسازی» که در چند قانون مهم مورد تأکید قرار گرفته، کاملاً محسوس میباشد.
3- وزارت محترم راه و شهرسازی (مسکن و شهرسازی سابق) به عنوان نمایندهی حاکمیت برای اعمال «نظارت شهرسازی» تاکنون به دلائل مختلف به جدیت به وظیفهی قانونی خود مبنی بر نظارت بر حسن اجرای طرحهای توسعهی شهری نپرداخته است.
4- مدیریت های شهری در خلأ «نظارت» بر فعالیتهای شهرسازی، با نادیده گرفتن ضوابط و مقررات شهرسازی و اقدامات خلافی همچون تراکم فروشی، تغییر کاربریهای گسترده و غیره نه تنها قوانین را نادیده گرفته، بلکه حقوق شهروندان را در خصوص برخورداری از شهرهای زیبا، کارآمد و پاک، تضییع نموده اند.
5- ادامهی وضعیت عدم اعمال «نظارت شهرسازی» موجب خواهد شد تا کیفیت و شرایط زندگی در شهرهای کشور به مرور بازهم کاهش یافته و امکان اصلاح و بهبود شرایط را در آینده اگر غیرممکن نسازد، بسیار مشکل خواهد نمود.
6- آگاهی جمعی از مدیران محترم وزارت راه و شهرسازی و به خصوص معاونت مسکن و ساختمان این وزارتخانه نسبت به شرایط نامناسب فعلی و تلاش در راستای فراهم نمودن زمینههای لازم برای اعمال نظارت شهرسازی با استفاده از توان و تخصص صاحبان حرفهی شهرسازی، به فال نیک گرفته شده، جامعهی مهندسان شهرساز کشور آمادگی کامل خود را برای همه گونه همکاری اعلام مینمایند. در این رابطه برون سپاری امور و از جمله تشکیل و بهره برداری از دفاتر خدمات شهرسازی پیشنهاد میگردد.
7- برای ورود جدی به امر مهم نظارت شهرسازی، فراهم ساختن شرایط لازم از قبیل تهیه و ابلاغ آیین نامهها و شیوهنامههای مورد نیاز ضروری بوده، پیشنهاد میگردد «شیوه نامهی پیشنهادی نحوهی فعالیت مهندسان شهرساز دارای پروانه اشتغال به کار مهندسی» هرچه زودتر نهایی گردیده و توسط وزیر محترم راه و شهرسازی جهت اجرا، ابلاغ شود.
8- یکی از فوری ترین اقدامات مورد نیاز، فراهم نمودن زمینهی اعمال نظارت شهرسازانه بر احداث تک بناها توسط مهندسان شهرساز میباشد. آمار رسمی مؤید این نکتهی بسیار مهم است که بین هفتاد تا هشتاد درصد تخلفات موضوع ماده100 قانون شهرداریها، ناشی از تخلفات شهرسازی از قبیل عدم رعایت سطح اشغال، میزان تراکم و غیره میباشد. اعمال نظارت شهرسازانه بر تک ساختمانها و به خصوص ساختمانهایی که شکل گیری آنها دارای تأثیر چشمگیر بر بافت پیرامونی میباشد، میتواند به نحو مؤثری از بروز تخلفات جلوگیری نماید.
9- ایجاد محدودیت و تعیین شرایط ویژه برای انتخاب مدیران شهری و دیگر مدیران برای مصادر تخصصی شهرسازی، یکی از ضرورتهای فوری برای رفع مشکلات شهرسازی است. متأسفانه بسیاری از مدیران شهری فاقد بینش و تفکر شهرسازی بوده و شهر را به جای یک کلیت منسجم و هماهنگ، مجموعهای از تک بناهایی میدانند که بدون هماهنگی در کنارهم قرار میگیرند. چنین تفکری یکی از دلائل مهم بروز شرایط نامطلوب فعلی است.
10- شرکت کنندگان در همایش ضمن تأکید بر ضرورت تهیه و ابلاغ هر چه زودتر قانون جامع شهرسازی و مقررات ملی شهرسازی، عملیاتی نمودن سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری در بخش شهرسازی را خواستار بوده از مقامات ذیربط مسؤول مصرانه در خواست دارند با جدیت به تحقق سیاست های ابلاغی بپردازند. همچنین ارتقای جایگاه «شهرسازی» در اصلاح مبحث دوم مقررات ملی ساختمان مورد تأکید میباشد.
11- علم «شهرسازی» و توان و تخصص«مهندسان شهرساز» متأسفانه در کشور ما مهجور مانده و آگاهی آحاد جامعه در خصوص نقش و اهمیت این رشته و صاحبان حرفه آن در کاهش مشکلات شهرهای کشور و همچنین حقوق شهروندی بسیار کم است. امید است صدا و سیمای کشور به عنوان مهمترین رسانهی ملی، فرهنگ سازی لازم را در این زمینه به عمل آورد. ارتقای آگاهی آحاد مردم نسبت به حقوق خود در شهر میتواند تخلفات شهرسازی را به نحو مؤثری کاهش دهد.
12- شهروندان شهرهای کشور در مقابل تخلفات گسترده ای که موجب تضییع حقوق شهروندان آنها میشود، بدون حامی بوده و هیچ گروه و یا سازمانی از حقوق آنها حمایت و پشتیبانی نمیکند. مهندسان شهرساز میتوانند به عنوان دیدهبان شهرها و اعمال نظارت شهرسازی به نمایندگی از حاکمیت، نقش وکیل مدافع شهروندان را در قبال تخلفات گسترده ایفا نمایند. تحقق چنین وظیفهای در راستای دیدگاههای اخیر وزیر محترم راه وشهرسازی مبنی بر ضرورت شهرسازی شهروند - گرا خواهد بود.
13- شرکت کنندگان در همایش تأکید مینمایند که به موضوع «شهرسازی» و «مهندسان شهرساز» در قانون مدیریت شهری و قانون برنامهی ششم کشور در راستای تحقق و عملیاتی شدن «نظارت شهرسازی» توجه بیشتری مبذول گردد.
14- پیشنهاد معاونت محترم امور عمرانی استانداری استان بوشهر مبنی بر استفاده از شهر بوشهر برای اجرای یکی از الزامات پیشنهادی شهرسازی به عنوان پیلوت مورد استقبال قرار گرفت.
در پایان شرکت کنندگان در گردهمایی از میهمان نوازی گرم و صمیمانهی همکاران خود در سازمان نظام مهندسی ساختمان استان بوشهر جهت برگزاری منظم سیزدهمین اجلاس تشکر و قدردانی نموده، مقرر گردید چهاردهمین اجلاس در اردیبهشت ماه سال آینده در شهر زنجان و به میزبانی سازمان این استان برگزار گردد.